Featured

Może sposób podania potrawy w codziennym życiu nie jest aż tak ważnym elementem gotowania, jednak jakby nie było ładnie podane danie sprawia nie tylko przyjemność z powodu konsumowania smacznej potrawy, ale również działa na nasz zmysł estetyczny, a to sprawia, że przyjemność ze spożywania dania jest jeszcze większa. Czasami wystarczy bardzo niewielkie przybranie na przykład przy pomocy natki pietruszki czy koperku albo innych produktów, które znajdziemy w lodówce bądź na grządce w naszym ogródku. Jeśli w sklepie kupimy jakieś bardziej oryginalne produkty, przyozdobienie potrawy będzie bardzie oryginalne i wykwintne. Kucharze nie tylko ci najlepsi z renomowanych restauracji starają się, aby potrawy, które wychodzą z ich kuchni wyglądały bardzo estetycznie, bardzo często wykorzystują do tego zieleninę nie tylko natkę pietruszki czy koperek, ale też na przykład liście mięty czy bazylii. Inne produkty bardzo chętnie wykorzystywane do tego celu to: marchewka, pomidor, ogórek, zielony groszek czy cebula lub surowa papryka. Również cytrusy są wykorzystywane do takiego celu, zwłaszcza cytryna bardzo często w takim charakterze znajduje się na talerzu. Do deserów, aby je udekorować natomiast używane są przede wszystkim owoce czy to na surowo, czy też z syropu, na przykład tak podawane mogą być na przykład wiśnie, żurawiny, jabłka lub truskawki albo też jeżyny. Cytrusy też są wręcz wymarzone do tego celu, czyli cytryny, mandarynki, banany czy pomarańcze. Również do dekoracji można wykorzystać skórki cytrusowe, czekoladę, śmietanę oraz lukier.