Featured

Kuchnia francuska to jest kuchnia, która jest bardzo znana na całym świecie. Kuchnia francuska uważana jest za kuchnię nie tylko zdrową, ale również bardzo ekskluzywna. Smakosze uważają tę kuchnię za bardzo wysublimowaną i doskonałą w swojej formie. Bogactwo kuchni francuskiej wynika przede wszystkim z położenia tego kraju i jego wspaniałego klimatu między innymi śródziemnomorskim. Kuchnia jest kuchnią zdrową i ma bardzo duży wpływ na to, że społeczeństwo francuskie uważane jest za społeczeństwo bardzo zdrowe, cieszące się bardzo dobrym samopoczuciem. Mimo, że kuchnia ta jest bogata w tłuszcz to należy do zdrowych, ponieważ podstawowym tłuszczem jest oliwa z oliwek. W kuchni francuskiej bardzo dużo miejsca zajmują owoce morza, ryby, sery, których we Francji jest ponad trzysta siedemdziesięciu gatunków oraz wina, które są niemal symbolem tego kraju. Kuchnia francuska obfituje w warzywa, głównymi warzywami kuchni francuskiej są: pomidory, bakłażany, szparagi, karczochy oraz wiele gatunków sałat. Francuzi są narodem, dla którego bardzo ważne w przygotowywaniu dań są zioła, na przykład zioła prowansalskie są ziołami, które są znane na całym świecie. Z kuchnia francuską są kojarzone niektóre potrawy, na przykład takie jak ślimaki, żabie udka czy ostrygi. Śniadania francuskie zdecydowanie różnią się od naszych, bowiem są zazwyczaj słodkie, czyli bagietka z dżemem, croissant a napojem najczęściej pitym na śniadanie jest sok pomarańczowy.