Featured

Kuchnia węgierska nie jest może zbyt znana w naszym kraju, a jednak bardzo smaczna i zdrowa. Podstawowym warzywem, które jest stosowane w kuchni węgierskiej, niekwestionowaną królową warzywną tego kraju jest papryka. Papryka w kuchni węgierskiej jest w różnych odsłonach, może to być papryka słodka, albo też pikantna, papryka na surowo, jako przyprawa czy w różnych wariacjach. Paprykę bardzo często się nadziewa, najczęściej nadzieniem jest ryż z mięsem mielonym, ale mogą być również inne wariacje do faszerowania. Za najbardziej znaną potrawę węgierską w Polsce możemy uznać placek po węgiersku, czyli placki ziemniaczane z gulaszem albo sosem. Również i gulasz jest węgierską potrawą przeniesioną na nas teren, jednak węgierski gulasz jest potrawą bardziej pikantną niż w naszym wykonaniu. Symbolem kuchni węgierskiej na pewno jest leczo, które co prawda w Polsce też jest gotowane, jednak polskie leczo jest gotowane z dodatkiem mięsa, najczęściej dodawany jest boczek lub kiełbasa, w odróżnieniu od leczo węgierskiego, które jest potrawą jarską, przygotowywaną z warzyw sezonowych. Na Węgrzech oprócz podstawowej przyprawy, jaką jest papryka używa się czosnku, majeranku, kminku, tymianku oraz liści laurowe. Gulasze w kuchniach węgierskich przygotowuje się w specjalnych kociołkach a nie w tradycyjnych garnkach.