Featured

Od bardzo wielu lat kawa jest nieodłącznym codzienny napojem dla bardzo wielu z nas. Wręcz niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez codziennej filiżanki kawy, a nawet więcej niż jednej filiżanki. Każdy z nas ma inny smak i kawy też inaczej smakują w zależności od rodzaju kawy czy też sposobu jej parzenia. Jeśli mamy w domu dobry ekspres, to bez problemu zaparzymy sobie taką kawę, jaką najbardziej lubimy. Jednak, aby pić smaczną kawę nie musimy koniecznie posiadać w domu takiego urządzenia, a możemy sobie kawę parzyć domowym sposobem. W parzeniu kawy bardzo duże znaczenie ma woda, jakiej używamy do parzenia kawy, bowiem zwłaszcza w dużych miastach woda nie jest smaczna, a to ma wpływ na smak kawy. Jeśli w miejscowości, w której mieszkamy nie mamy dobrej, smacznej wody należy zaopatrzyć się albo w filtr albo kupować, jednak nie każda woda mineralna nadaje się do parzenia kawy, bowiem może wydawać się za bardzo kwaśna. Błędem, jaki popełnia duża cześć naszych rodaków jest temperatura wody używanej do parzenia kawy. Nie powinien to być w żadnym wypadku wrzątek a woda o temperaturze około dziewięćdziesięciu stopni i starać się, aby nie była bardziej gorąca. Najlepiej parzyć kawę świeżo zmieloną i co prawda już w niewielu domach są młynki do kawy, jednak dobrze by kupić taki młynek, bowiem zaparzona świeżo zmielona kawa smakuje dużo lepiej niż taka, która kupujemy już zmieloną fabrycznie.