Listopad 2017
P W Ś C P S N
« lip    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Featured

Jajka są produktem spożywczym bardzo lubianym przez bardzo dużą ilość ludzi. Jajka można jadać na różne sposoby. Można jeść je na twardo, z majonezem lub faszerowane. Faszerowane mogą być różnymi farszami, można użyć na przykład pieczarek, zielonego groszku, wędzonej ryby oraz jeszcze innych produktów. Jajka można również smażyć i mogą to być jajka sadzone lub też w postaci jajecznicy. Jajecznica też może być przyrządzana w różnych wariantach, z różnymi dodatkami, na przykład pieczarki, cebula, szczypiorek oraz jeszcze inne produkty. Bardziej ekskluzywnym daniem z jajek są jajka w koszulkach. Jest to danie bardzo szybkie oraz efektowne, które zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia. Jajka w koszulkach gotujemy w wysokim garnku. Po zagotowaniu się wody należy dodać octu winnego i musi być go całkiem sporo, około czterech łyżek na garnek wody, ocet pomaga ściąć białko w jajku. Woda musi w czasie gotowania jajek ciągle się gotować. Jajko należy wbić do miseczki a następnie wrzucić do gotującej wody, tylko najpierw należy zrobić wir łyżką, aby jajko wpadło od razu do środka wody, trzeba to zrobić jak z najniższej odległości i od razu należy zacząć mieszać, spowoduje to owinięcie się białka wokół żółtka. W chwili kiedy białko zacznie się ścinać należy zmniejszyć płomień. Po tym gotujemy około dwóch trzech minut. W efekcie białko będzie ścięte a żółtko powinno się rozlewać, czyli być ugotowane na tak zwane na miękko.