Featured

W Polsce przyjęła się tradycja jadania ryb raz w tygodniu, jedynie w piątki, tak jak nakazywała tradycja religijna. Jednak specjaliści w dziedzinie dietetyki alarmują, że raz w tygodniu to zdecydowanie za mało, aby Polacy byli zdrowym narodem. Niestety w wielu domach ryby nie pojawiają się na stole nawet tej jeden raz tygodniu, na pewno duże znaczenie ma fakt, że ryby są dość drogie a zwłaszcza w czasach kryzysu ludzie oszczędzają również na jedzeniu, czyli szukają jak najtańszych produktów, no niestety ryby nie mieszczą się w tych najtańszych produktach żywnościowych. Ryby zawierają kwasy tłuszczowe, które są wręcz bezcenne dla naszego zdrowia i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, wpływają również na wątrobę i cerę. Polacy jednak w dużo większej mierze jadają pokarmy mięsne zamiast ryb. A to bardzo źle działa na nasze zdrowie, ponieważ zakwasza organizm, poza tym tłuszcze zawarte w mięsie zwłaszcza czerwonym, wieprzowym zjadane w tak dużych ilościach prowadzi miedzy innymi do zmian miażdżycowych, problemów z sercem oraz mnóstwa innych chorób, na które ma wpływ niewłaściwa dieta. Kraje zachodniej i południowej Europy zdecydowanie więcej jadają ryb czy innych stworzeń żyjących w morzu. Można zauważyć, że to odbija się na różnicy w zdrowiu naszych społeczeństw. Społeczeństwa, w których ryby są dużo częściej na stole są społeczeństwami zdrowszymi.